Search This Blog

Wednesday, January 15, 2014

הרב יאשיהו פינטו, מפקד יחידת 443, והבולשת הפדרלית

    
הפרשה שמסעירה את צמרת משטרת ישראל יוצאת לאור: בעקבות בקשת היום (ה') ניתן לחשוף שהמחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) בודקת חשד ולפיו בכירים במשטרה נהנו מטובות הנאה שקיבלו במהלך השנים מהרב יאשיהו פינטו. הבדיקה מתמקדת בניצב מנשה ארביב, שהשעה עצמו מתפקידו כראש יחידת להב 433. במסגרת הפרשה המסועפת נרשמה התנגשות קשה בין הבולשת הפדרלית של ארצות הברית (ה-FBI) למשטרה, ואף טענות לשיבוש של חקירה אמריקנית מצד בכירים בישראל - במשטרה ואולי גם בממשלה.
  
הקצין הבכיר ששמו הוא היחיד שמוזכר בהודעת משרד המשפטים על החקירה הוא אחד מבעלי התפקידים הרגישים ביותר במשטרה - ניצב ארביב, ראש יחידת-העל האחראית על יחידות החקירה הארציות החשובות (בהן יאח"ה, יאחב"ל והיחידה הכלכלית). מה בדיוק כלל הקשר שלו ושל אחרים עם הרב הנערץ? זו אחת השאלות המרכזיות שייבדקו, והתשובה עליה עלולה לטלטל את הפיקוד הבכיר שממונה על אכיפת החוק.

ממח"ש נמסר כי "לאחרונה נפתחה בדיקה במחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה בעניינו של ניצב ארביב. הבדיקה נפתחה בעקבות מידע שנמסר לפני שבועות אחדים ליועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה, המייחס לקצין ולמי מבני ביתו קבלה לכאורה של טובות הנאה מגורמים המקורבים לרב פינטו. בשלב זה ניצב ארביב עדיין לא נחקר. מהות החשד לגבי טובות ההנאה ופרטיהן אסורים בפרסום בשלב זה, על-פי החלטת בית המשפט".

מזוודת המזומנים

על דבר אחד אין חולק - מזוודה עם מאות אלפי שקלים הועברה מידיה של הרבנית, אשתו של פינטו, לאשתו של תת-ניצב אפרים ברכה, כיום מפקד היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) ואז בכיר באגף החקירות והמודיעין. קצין המשרה הבכיר עדכן את הממונים עליו כי מדובר במזוודת שוחד, לכאורה בתמורה למסירת מידע פנימי בנוגע לחקירה נגד עמותת "חזון ישעיה" שפינטו קשור אליה. הרב, מצדו, טען שמדובר בתמיכה בברכה, שהיה אחד מחסידיו ונזקק לעזרה.

התלונה יוצאת הדופן של ברכה הולידה חקירה נגד פינטו ואשתו בחשד לשוחד, ובמשטרה אף הכינו טיוטת כתב אישום. אחרי שנודע על הכוונה להעמידו לדין הגיעה הפצצה: עורכי דינו של הרב, רועי בלכר ואלי זוהר, נפגשו עם היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין ואמרו כי ברשותם חומרים ש"יזעזעו" אותו. התנאי לחשיפה - אם יתברר שהמידע אמיתי, האישום נגד הרב ייגנז.

הגשת האישום עוכבה (במשרד המשפטים מכחישים שהתיק נגד פינטו נגנז) וכעת המידע נבדק. בין היתר הוא כולל חשד שארביב, שבתפקידו הקודם היה שליח המשטרה לארצות הברית, קיבל שם מפינטו טובות הונאה. ארביב הכחיש את החשדות נגדו ואמר לסביבתו הקרובה: "לא היו דברים מעולם, זו רכילות של אנשים צרי עין".

בנוסף, במח"ש מנסים לאמת או להפריך את גרסתו של פינטו ולפיה הכסף שהועבר לברכה לא היה שוחד, אלא חלק מדפוס של עזרה למאמיניו. גם בפעמים אחרות, טוען פינטו, סייעתי לו כספית בגלל בעיות אישיות - בלי תמורה.

עוד בעת שנחקר, פינטו הציג עדים לכך שברכה קיבל ממנו במקרים נוספים כסף ומתנות אחרות. הרב גם סיפר שנפגש באחת ההזדמנויות ברכבו עם ברכה בנמל התעופה בן גוריון. מידע זה נחקר אז ביאח"ה, ולא נמצא שיש בו חשד שמצריך את העברתו לבדיקה במח"ש, שכעת כבר שמעה עדות נוספת לאותו מפגש בנתב"ג.

למרות כל זאת, במשרד המשפטים ביקשו להבהיר בהודעה על הבדיקה כי "בחקירת פרשת הרב פינטו לא נמצא בעבר בסיס לחשד לעבירות פליליות מצד תנ"צ אפי ברכה, ובעניין זה לא חל כל שינוי".

המעקב וההפתעה

הרב פינטו, ראש קהילת "שובה ישראל" באשדוד, נודע כמנהיגם הרוחני של טייקונים ופוליטיקאים רבים השוחרים לפתחו - בארץ ובמנהטן. על אף גילו הצעיר (בן 40 בלבד), הוא דורג לא אחת כאחד הרבנים המשפיעים ועומד בראש ארגוני חינוך ורווחה בעלי נכסים והיקף פעילות שמוערך בעשרות מיליוני שקלים.

הסיפור מסתבך בשל חקירה שמנוהלת בארה"ב בעקבות תלונה שהגיש פינטו על סחיטה. "כוכב" החלק האמריקני של הפרשה הוא פוליטיקאי בכיר יחסית, מייקל גרים, חבר קונגרס רפובליקני מאחד המחוזות בעיר ניו יורק. הוא גם ביקר בישראל ופגש את ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש העיר ירושלים ניר ברקת. בעברו היה גרים סוכן FBI - וכמחוקק הפך לחשוד בחקירה של ה-FBI, בגין תרומות לא חוקיות לקמפיין שלו ב-2010, בין היתר מאנשיו של פינטו. הרב נדרש להעיד נגדו והוגדר "עד מוגן".

במסגרת ההסכם בין ה-FBI לבין פינטו, הטלפון שלו הושם בהאזנה והוא נדרש לספר לאמריקנים על כל תנועה כספית של מוסדות העמותה "חזון ישעיה". פינטו טען כי כחלק מהמעקב, אנשי ה-FBI יודעים גם על מזוודת הכסף לברכה.

ההתחקות אחר צעדיו של פינטו הניבה ככל הנראה מידע נוסף על קצינים אחרים במשטרה שהיו פוקדים את חצרו של הרב ונהנו אף הם מחסדיו, בדמות טובות הנאה. אחת ההקלטות, לפי אנשי פינטו, מובילה לאישיות דתית המקורבת לבכירים במשטרה, שפנתה אף היא לפינטו והציעה כי בתמורה לכסף תדאג "למסמס" את החקירה נגדו.

ביממה האחרונה נחת בישראל נציג של ה-FBI ובאמתחתו הקלטות, מסמכים, העתקי אי-מיילים וחומרים נוספים המאששים לכאורה את טענותיו של הרב פינטו בדבר הקשר שלו עם השוטרים הבכירים.

אבל ב-FBI רותחים על המשטרה הישראלית, כך נראה, בטענה שיש קצינים שניסו לטרפד את החקירה נגד חבר הקונגרס גרים, בעצם השחרתו של פינטו. כאן נכנס לפרשה גם שמו של שר בכיר לשעבר, אשר על פי עדותו של פינטו היה מאלה ששוחחו עמו והציעו לו "לרדת" מהעדות נגד גרים. לא ברור עד כמה יתמקדו חוקרי מח"ש בטענה זו.

ארביב: "שמי ינוקה"

בינתיים, תחת העננה המשיך בימים האחרונים ארביב למלא את תפקידו. גורמים במטה הארצי אמרו אתמול שקיבלו לעת עתה עדכון כללי על מה שמוגדר כ"בדיקה", בלי פירוט של חשדות וחקירה של ממש, ולכן לא היה צורך לנקוט הליכים כמו השעיה או הוצאה לחופשה.

אמש כבר נפגש ארביב עם המפכ"ל רב-ניצב יוחנן דנינו וביקש לצאת לחופשה. "מדובר בצעד ערכי, מתוך ראיית טובת יחידת להב 433 ומשטרת ישראל", נמסר מהמשטרה. ראש אגף החקירות והמודיעין, ניצב מני יצחקי, יפקד בינתיים על להב 433 בנוסף על תפקידו.

המפכ"ל מסר: "טוב יהיה אם ניתן לרשויות המוסמכות למצות את פעולתן בטרם נחרוץ גורלו של אדם. כפי שהוכחנו כבר בעבר,
 המשטרה אינה מתפשרת על ערכים ועקרונות, אולם, יש לזכור כי מדובר בשלב מוקדם של הבדיקה וחזקת החפות עומדת גם לקצין משטרה".

ניצב ארביב אמר לאחר הפגישה כי "מדובר בעלילת שווא ופגיעה בשמי הטוב ואני מאמין כי הבדיקה תבוצע במהירות וביעילות וכי בסופה כאשר יגיעו לחקר האמת ינוקה שמי באופן מוחלט".

במשטרה מתחו אמש ביקורת על מח"ש בנוגע להתנהלות סביב צו איסור הפרסום, ועל כך שממדי הפרשה נופחו עקב כך. גורמים במשרד לביטחון פנים תקפו את התנהלות מח"ש גם בסוגיית העסקה המתגבשת לכאורה עם הרב פינטו.

הצו הוסר לבקשת  וכלי תקשורת נוספים. את יצגו בדיון בבית משפט השלום בירושלים עורכות הדין טלי ליבליך וליאת ברגמן ממשרד ליבליך-מוזר.

No comments:

Post a Comment