ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') את הצעת החוק לסינון תכנים בלתי הולמים ברשת שהגישה יו"ר סיעת הבית היהודי ח"כ שולי מועלם רפאלי וקבוצת ח"כים.
הצעת החוק קובעת כי ספק האינטרנט יהיה חייב לספק לכל המינויים שירות יעיל לסינון אתרים או תכנים שהוגדרו כפוגעניים, ללא תוספת תשלום.
הסינון יתבצע כברירת מחדל - כלומר אם לקוח ירצה לצרוך פורנו הוא יצטרך לבקש מהספקית זאת במפורש. כלומר הספקית תחזיק אצלה רשימות של צופי הפורנו בישראל. מתנגדי החוק טוענים כי רשימות אלו עלולות לזלוג החוצה ולהיות אמצעי סחיטה נגד משתמשים, וכי מדובר ב"מדרון חלקלק", שכן ישנה בעיה להגדיר מהו תוכן פוגעני.
בהצעת החוק צוין כי "בעשור האחרון הפכה רשת האינטרנט את העולם לכפר גלובלי והיא מעניקה גישה למידע רב ומגוון. למידע הרב המוצג ברשת האינטרנט פן חיובי ובלל זה קידום עניינים ותחומים רבים חיוביים כמו: חינוך, מדע, טכנולוגיה, מסחר, כלכלה ועוד.
"ואולם, לצד אותו פן חיובי לרשת האינטרנט גם צדדים ותכנים הנחשבים לשליליים דוגמת הימורים, פורנוגרפיה, פדופיליה ועוד העלולים לפגוע ולהזיק לציבור הנחשף אליהם ובעיקר לילדים. בשנים האחרונות יש גידול ניכר במספר הדיווחים אודות קטינים שנפגעו מחשיפה לתכנים מיניים ופוגעניים ברשת האינטרנט. מאות מחקרים בארץ ובעולם מתעדים ובוחנים את הפגיעות השונות שנגרמות כתוצאה מהחשיפה לתכנים מיניים ופוגעניים ברשת האינטרנט".
מועלם רפאלי אמרה כי "השפעתה הקשה של צפייה והתמכרות לתכני פורנוגרפיה ואלימות קשה הוכחה במחקרים רבים, כאשר הנזק לילדים הוא גדול מאוד. נכון להיום לילד קל יותר לצרוך תכנים קשים ברשת מאשר לקנות ארטיק בקיוסק השכונתי. לפיכך יש למנוע מלכתחילה את הקלות שבגישה לחומרים אלו, בכך שבררת המחדל היא שספקיות האינטרנט יחויבו לסנן את התכנים, אלא אם הלקוח עצמו ביקש להיות חשוף אליהם".
עוה"ד יהונתן קלינגר היועמ"ש לתנועה לזכויות דיגיטליות: "ועדת השרים לענייני חקיקה קידמה היום את מדינת ישראל אל רשימת המדינות המצנזרות לתושביהן את הרשת, שבה חברות סין, איראן, טורקיה ומדינות לא דמוקרטיות אחרות. במסווה של הגנה על ילדים המדינה מקדמת פגיעה בפרטיות על ידי יצירת מאגר של רשימות שחורות של מי שמעוניין באינטרנט מלא, ומייצרת מסננים יקרים ולא יעילים שיגרמו לסינון יתר ופגיעה באוכלוסיה".
עו"ד חיים רביה, שותף וראש קבוצת האינטרנט במשרד פרל כהן: "אחת לכמה שנים אנחנו נדונים לחזור שוב על הריטואל הזה. פעם זה ח״כ אמנון כהן מש״ס ופעם ח״כ שולי מועלם מהבית היהודי. ההצעות מועלות חדשות לבקרים תוך התעלמות מהקשיים החוקתיים שבהן, וגרוע מכך מן העובדה שספקי גישה מחויבים זה כעשור ברשיונותיהם להציע שירותי סינון בלא תשלום. הצעות אלה הן אפוא גם מיותרות וגם מזיקות אבל הן תמיד מזמנות כותרות ויש יסוד לחשוש שזו אחת מסיבותיהן העיקריות"
מאיגוד האינטרנט הישראלי נמסר: ״הצעת חוק זו, שכבר הונחה ונדחתה בעבר, מנסה לטפל בבעיה אמיתית של חשיפת קטינים לתכנים פוגעניים באינטרנט. עם זאת, ההצעה בנוסחה הנוכחי מטילה צנזורה על רשת האינטרנט כברירת מחדל לכלל האוכלוסיה, צנזורה אשר תיעשה ע"י גורמים פרטיים-מסחריים - ספקיות השירות. מדובר בפגיעה אנושה בעקרונות יסוד של חופש ביטוי, חופש המידע וחופש העיסוק. בנוסף, ההצעה תאלץ את ספקיות השירות לשמור את פרטיהם של האנשים שביקשו לצפות בתוכן שאין שום מניעה חוקית לצפות בו, ואם פרטיהם ייחשפו ברבים תהיה זו פגיעה חמורה בפרטיותם. יתרה מזאת, קרוב לוודאי שספקיות השירות יינקטו בגישה מחמירה שתוביל בהכרח לחסימת יתר של אתרים. סוגיית התכנים הפוגעניים ברשת אכן מצריכה התמודדות, אך לטעמנו לא בחקיקה אלא בהסדרה עצמית, בחינוך, הסברה והפעלת סמכות הורית״.
יו"ר ועדת אינטרנט ומחשבים בלשכת עורכי הדין, עו"ד אילן שדי, התייחס להצעה ואמר כי "תכליתן של הצעות כגון הצעת החוק של ח"כ מועלם לחייב את ספקיות האינטרנט לסנן אתרים פונוגרפים או תכנים אחרים אשר יקבע כי אינם הולמים את כל המשתמשים אלא אם הלקוח התקשר ודרש אחרת, ממחישות את הסכנה שנשקפת לאינטרנט בארץ, ומקורן בחוסר האמון הבסיסי ביכולתן של הרשויות לאכוף את החוק הישראלי ברשת האינטרנט.
"חוסר אמון זה, לטעמי, הינו תולדה של אזלת ידה של המדינה בכל הקשור לאכיפה ברשת האינטרנט, אותה ניתן להמשיל לניסיון להרוג יתושים תחת ייבוש הביצה. חקיקה זו ואחרות עלולות לשנות את פניה של רשת האינטרנט באופן ניכר ולשוות לה צביון אחר, שיעקר מתוכן את ייחודיותה ותרומתה האדירה להנגשת הידע, למימוש מלא של חופש הביטוי ועוד. יוצא כי דווקא בשם חופש זרימת המידע - ועל מנת להגן עליו - שומה על הרשויות להגביר את האכיפה ברשת האינטרנט, וזאת תוך שימוש בכלים הקיימים תחילה".
No comments:
Post a Comment